Engineers Van Meer vertellen over hun werken & leren traject

Al vele jaren werken we bij Van Meer als erkend leerbedrijf voor leerlingen die een traject van werken en leren combineren, ook wel BeroepsBegeleidende Leerweg of kortweg BBL. We bieden jongeren een stage- of werkplek waar ze hun kennis kunnen omzetten en toepassen in de praktijk. We werken voor deze BBL-trajecten al enkele jaren samen met het GO-college uit Oude-Tonge en met andere regionale opleidingsinstellingen.

We spraken met Erwin (22) en Jorny (17), twee jonge en ambitieuze engineers die aan het GO-college studeren, en vroegen hen hoe zij de combinatie werken en leren ervaren. Erwin zit in het tweede jaar Technicus Service en Onderhoud Elektrotechniek en Instrumentatie (TSOEI, Niveau 4) en Jorny volgt het eerste jaar Monteur Elektrotechnische Systemen.

Wanneer zijn jullie bij Van Meer beginnen werken?

Jorny: Ik ben meteen na het afronden van mijn VMBO in mei 2018 beginnen werken bij Van Meer. De jaren daarvoor heb ik ook al verschillende keren stage gelopen.
Erwin: Mijn eerste werkdag bij Van Meer was in 2014. Ik ben meteen opgestart met een BBL-traject.

Hoe is jullie tijdsverdeling tussen werken en naar school gaan?

Erwin: We werken allebei voltijds, dus vijf dagen per week. Op dinsdagavond hebben we vakleer op het college en dan afwisselend maandag- of donderdagavond ook les.

Waarom koos je voor de combinatie werken en leren?

Erwin: Toen ik bijna klaar was met mijn VMBO-opleiding wilde ik ervaring opdoen in de praktijk, mijn skills verder professionaliseren en geld verdienen. Een deeltijdse opleiding leek me de beste keuze.
Jorny: Ik sluit me daarbij aan. De combinatie maakt het interessant: je vaardigheden verder ontwikkelen en ondertussen al geld verdienen.

Ondervinden jullie ook moeilijkheden bij het werken-lerentraject?

Jorny: Je hebt discipline nodig en je moet je aanpassen omdat je tijdens de dag werkt. Daar moest ik in het begin aan wennen. De studentgerichte aanpak van het GO-college en elke zes weken een voortgangsgesprek helpen daar wel bij.
Erwin: Wat Jorny zegt is zeker waar. Je gaat twee keer per week ’s avonds naar school, dus je moet je tijd anders indelen. Ik krijg ook steeds meer verantwoordelijkheid als engineer bij Van Meer. Als ik werkzaamheden bij klanten uitvoer bijvoorbeeld, kan ik ook niet altijd stipt naar huis vertrekken. Alles gecombineerd krijgen is een uitdaging.

Zouden jullie andere studenten aanraden om in een traject van werken en leren te starten?

Erwin: Ja, ik raad het zeker aan. Het heeft mij een beter inzicht gegeven in waar ik naartoe wil. De opleiding wordt daar dan ook op aangepast.
Jorny: De mogelijkheid om hetgeen je leert de volgende dag meteen in de praktijk te brengen is zeker een pluspunt van het BBL-traject. En een bijkomend voordeel: door de combinatie Van Meer en GO-college kan ik de opleiding volgen op mijn eigen tempo. Ik kan daardoor mijn studie eerder afronden dan gepland.

Ik wilde ervaring opdoen in de praktijk en geld verdienen. Een deeltijdse opleiding leek me de beste keuze.

Erwin, jij zal je studie in 2019 afronden en Jorny, jij in 2021. Hoe zien jullie je carrière daarna?

Erwin: Na mijn niveau 4-opleiding wil ik nog verdergaan naar een opleiding HBO elektrotechniek. In mijn werk bij Van Meer wil ik verder blijven doorgroeien op het gebied van onderhoud op laag- en hoogspanningsinstallaties. Een extra motivatie hierbij is dat ik na het afronden van mijn opleiding vaker mee kan op klussen in het buitenland.
Jorny: Ik ben gestart met niveau 2 dat ik dit jaar afrond. Daarna ga ik door met niveau 3 en 4. Ik ontvang nu elk jaar een diploma; dat is leuk en motiverend.

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het meest recente nieuws & projecten.

(c) copyright Van Meer | Sitemap | Disclaimer | Voorwaarden