Elektrische metingen

Een wikkeling van een elektromotor of generator is het hart van de installatie – de goede werking cruciaal – we meten om zo de betrouwbaarheid en beschikbaarheid van de machine te kunnen garanderen

Conditie van de wikkeling

Naast het mechanisch monitoren door middel van trillingsmetingen, kan Van Meer ook de elektrisch conditie van uw elektromotoren en generatoren in kaart brengen.

Mobiele surgetest apparatuur voor Low Voltage elektromotoren

De mobiele surgetester genereert een hoge spanningspuls over beide wikkelingen van de motor. De pulsgolven worden weergegeven op een oscilloscoop en zouden precies gelijk moeten zijn. Dit is het geval wanneer maar één golf zichtbaar is; de golven liggen dan precies over elkaar heen. Indien er twee golven waar te nemen zijn, verschillend van vorm en grootte, betekent dit dat er een fout zit in één van de gemeten secties. Een surgetest verhoogt de zekerheid van de machine, wat in combinatie met een trillingsmeting de algemene betrouwbaarheid van het equipment doet toenemen.

De analyse van deze meting kan o.a. volgende machinefouten identificeren;

  • Schade aan de wikkeling
  • Schade aan het blikpakket

 

Mobiele HV apparatuur voor High Voltage elektromotoren

Het Life Expectancy Analysis Program (LEAP) is een diagnosetool om de isolatietoestand van de statorwikkelingen van midden- en hoogspanning elektrische machines te evalueren. LEAP geeft enerzijds informatie over de conditie en de verwachte levensduur van de statorwikkeling en optimaliseert anderzijds het plannen van onderhoud aan de machine. Door LEAP te combineren met tijdsinschattingen voor het uitvoeren van herstellingen en het vervangen van onderdelen, is het mogelijk om onderhoud te plegen tijdens een geplande machinestilstand en kunnen dure noodreparaties vermeden worden.

LEAP gaat verder dan traditionele prestatiebewakingsprogramma’s voor medium en high voltage roterende machines. Zo analyseert LEAP de testresultaten en levert daarbij gedetailleerde informatie aan over de resterende levensduur van de statorwikkeling.

Deze metingen kunnen op locatie uitgevoerd worden en omvatten het volgende;

Gelijkstroommetingen

Polarisatie – Depolarisatie Stroomanalyse (PDSA). Naast informatie over stroomverlies en absorptiestroom, geeft de PDSA-test:

  • Een indicatie m.b.t. de hoeveelheid van de ladingsopslag in de machine en de locatie ervan
  • Een beeld van de verontreiniging, zelfs wanneer de IW- en PI-waarden ‘aanvaardbaar’ zijn.
  • Een correcte weergave van de toestand van de wikkelingsisolatie (bvb. veroudering, losheid).

Wisselstroommetingen

Een niet-lineaire gedragsanalyse, tangens- en capaciteitsanalyse en deelontladingsanalyse bevestigen de resultaten van de gelijkstroommetingen.

  • Evaluatie van de toestand van het coronabeschermschild
  • Constatering van de mate van delaminatie of het poriënvolume in termen van het percentage luchtstroomontladingsvolume in relatie tot het isolatievolume
  • Beoordeling van de conditie van het stressclassificatiesysteem bij de statorgroeven
  • Duiding van verouderingseffecten

De elektrische conditie van uw laag- of hoogspanningsmotoren controleren?

Neem contact op met:

Dion van der Klaauw

Manager Field Services

+31 (0)166 60 20 10 service@vanmeer.nl

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het meest recente nieuws & projecten.

(c) copyright Van Meer | Sitemap | Disclaimer | Voorwaarden