Tandwielkastinspecties

Een tandwielkast vereist de nodige onderhoudsintervallen willen we het equipment optimaal benutten – op regelmatige basis inspecteren is dus geen overbodige luxe

Inspectie op locatie van tandwielkasten

Van Meer adviseert bij een tandwielkastinspectie een volledig elektrisch en mechanisch onderzoek. De staat van de verschillende componenten wordt gecontroleerd en beoordeeld om zo het juiste advies en de nodige ondersteuning te geven met betrekking tot tandwielkast revisie, onderhoud of herstelling

Visuele inspectie tandwielkast

Bij een visuele check van het volledige equipment is het aanbevolen de tandwielkast eerst langs de buitenzijde te reinigen alvorens de inspectieluiken te openen. Een planetaire tandwielkast staat immers vaak opgesteld in een vervuilde omgeving en de kans op contaminatie bij het openen van de inspectieluiken is dan een risico. Vervolgens dient de behuizing gecontroleerd te worden op corrosie, olielekkages en andere schade (bvb. oververhitting op specifieke plekken). Bij het verwijderen van de drukontluchter dient een oliestaal genomen worden voor analyse. Deze analyse zal ons een eerste beeld geven van de status van de onderdelen inwendig.

Inspectie tandwielen op no-load contact patroon

Na het verwijderen van de inspectieluiken wordt één tand van een tandwiel grondig gereinigd en gemarkeerd met een speciale verwijderbare coating. Vervolgens wordt met dat tandwiel gedraaid zodat een afdruk nagelaten wordt op het aansluitende tandwiel. Die afdruk helpt ons bij de analyse en geeft ons meer inzicht in de status van de tandwielen.

Trillings & Spectrum analyse van tandwielkasten

Een conditiemeting wordt op de verschillende componenten uitgevoerd; op de tandwielkast en op de elektromotor. Hierbij wordt nagegaan of er mechanische (begin)schade aanwezig is, waaronder slijtage, lagerschade of uitlijnfouten.

Elektrische meting elektromotor

Het elektrisch doormeten van de motor stelt elektrische anomalieën vast in het elektromotorgedeelte:

  • Afwijking in fases, isolatiewaardes binnen tolerantie
  • Aardfouten
  • Aanwezigheid van vocht in de elektromotor

Controle uitlijning van tandwielkasten

Bij aanvang van de inspectie zal een as-found uitlijning uitgevoerd worden van de motor met de tandwielkast. Hierbij kan onder andere slijtage van de koppeling, afdichtingen en rubbers gedetecteerd worden, maar ook verlies van energie door een verhoogde wrijving. Wanneer het equipment voor revisie wordt aangeboden, kan deze door middel van de as-found uitlijning terug correct gepositioneerd en uitgelijnd worden (as-left).

Resultaat tandwielkastinspectie

De uitvoerige inspectie creëert een duidelijk beeld van elk equipment afzonderlijk (elektromotor – as – koppeling – tandwielkast) en van zijn geheel (tandwiel-unit). Afhankelijk van de resultaten kan vervolgens doelgericht geïdentificeerd worden welke concrete acties nodig zijn om het equipment in zijn geheel optimaal en betrouwbaar te laten functioneren. Dit kan een uitlijning zijn,  revisie of een herstelling in onze werkplaats. Een duidelijke rapportage met foto’s en onderbouwing wordt ook altijd aangeleverd en besproken.

Tandwielkast inspectie of revisie laten uitvoeren?

Neem contact op met:

Joost van Rijsbergen

Account Manager

+31 (0)166 60 20 10 service@vanmeer.nl

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het meest recente nieuws & projecten.

(c) copyright Van Meer | Sitemap | Disclaimer | Voorwaarden